Εκκλησία Τιμίου Σταυρού
Η εκκλησία Τιμίου Σταυρού βρίσκεται στην έξοδο της Κοινότητας, στη βόρεια πλευρά της, στο δρόμο προς Κοράκου- Ευρύχου.
Πρόκειται για ένα κτίσμα του 16ου αιώνα που αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο ξυλόστεγης βασιλικής. Το αρχικό κτίσμα -του 16ου –αιώνα- έτυχε κάποιων προσθηκών- παρεμβάσεων τον 18ο αιώνα αλλά και εργασιών ανακαίνισης το 1994 και το 2010. Συγκεκριμένα, το 1994 έγινε πλήρης αντικατάσταση της στέγης, ενώ το 2010 έγινε τόσο συντήρηση της τοιχοποιίας και τοποθέτηση νέου πατώματος με παλαιές γυψόπλακες όσο και αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Δυστυχώς, παραμένει άγνωστη η χρονολογία τέλεσης των θυρανοίξιων της εκκλησίας.
Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με ένα ξύλινο, σκαλιστό εικονοστάσι του 18ου αιώνα, το οποίο είναι άγνωστο ποιος το φιλοτέχνησε. Οι διαστάσεις του ναού είναι 5 Χ 15 μέτρα.
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού δεν κτίστηκε στα θεμέλια άλλης παλαιότερης εκκλησίας. Η παράδοση συνδέει την ανέγερσή της με την ανεύρεση και τη μεταφορά Σταυρού από το χωριό Λαμπαδού – που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Σινά Όρος και Γαλάτα. Ειδικότερα, αναφέρεται πως κάποιοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν ένα Σταυρό στη Λαμπαδού. Αυτοί αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στο χωριό. Κατά τη μεταφορά, αναγκάστηκαν να σταματήσουν γιατί ο Σταυρός έγινε ασήκωτος. Στο σημείο που ο Σταυρός έγινε ασήκωτος, ανεγέρθηκε και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.
Παρόλο που η εκκλησία, όπως προαναφέρθηκε, δεν χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού, εντούτοις υπάρχουν εικόνες παλαιότερες του 16ου αιώνα. Κάποιοι αναφέρουν πως οι εικόνες μεταφέρθηκαν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε στην Πέρα Γειτονιά και κατεδαφίστηκε.
Εκκλησία Αγίας Παρασκευής
Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και βρίσκεται στο κέντρο της Κοινότητας, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Τεμβριάς.
Πρόκειται για κτίσμα του 1872, όπως φαίνεται και στην επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο του ναού. Η εκκλησία είναι ξυλόστεγη, βασιλικού ρυθμού και έχει διαστάσεις: 7 x 8 μέτρα. Παραμένει άγνωστη η χρονολογία τόσο τέλεσης των θυρανοίξιων όσο και αλλαγής της στέγης του ναού. Επιπρόσθετα, το 1972 έγινε ανακαίνιση του εσωτερικού του ναού ενώ το 2006 έγινε εξωτερική αποκατάσταση της τοιχοποιίας.
Εσωτερικά την εκκλησία κοσμούν τοιχογραφίες και ένα ξύλινο εικονοστάσι. Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του ναού έχει αγιογραφηθεί με τοιχογραφίες μεταγενέστερες του 1995. Όσον αφορά το εικονοστάσι, αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1924 από μάστορες που είχαν έρθει από τη Λάρνακα. Αναφέρεται μάλιστα πως για να αποπερατωθεί το εικονοστάσι χρειάστηκε οι τελευταίοι να μείνουν στο χωριό για τρεισήμισι περίπου χρόνια.
Ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου